<< Blog Kelas Latihan Silat Cekak Pusaka Hanafi USJ. *Bukan laman rasmi Silat Cekak:
<< pesan Guru : "Sebenar Guru ada Hakikat, Dikuat pula amalan Syariat, Ditambah pula ilmu Maarifat, Berpakaian pula dengan Isyarat."


<< e-mailkan artikel atau berita menarik ke warisanhanafi.usj@gmail.com

Pautkan berita terkini kami di blog/laman web anda

Silat Cekak Hanafi USJ [v2.1]

Grab this Headline AnimatorAhad, November 23, 2008

Wali Jantan

Wali Jantan

Wali Jantan merupakan senjata masyarakat melayu. Ia merupakan senjata asli masyarakat melayu yang tidak berasal dari luar negeri.

Penggunaan wali jantan lebih khusus kepada menyerang dan juga mempertahankan diri yang boleh digunakan bersama parang lading atau pun secara sendiri.

Cara pembuatan wali jantan adalah berdasarkan ukuran tertentu anggota badan si pemakai yang hanya diketahui oleh Guru yang mewarisi ilmu tersebut dari Guru yang sebelumnya. Bilamana wali jantan digunakan oleh si pemakainya, serangan yang dituju mampu mengenai sasaran walaupun berada di dalam keadaan gelap. Antara lain kelebihan senjata ukuran sendiri ialah senjata tersebut tidak mudah jatuh atau terlepas dari genggaman si pemakai.

Mata wali jantan berbeza dengan mata pisau, iaitu mata tajamnya menghala ke atas dan muncungnya tirus dan tidak mempunyai bentuk seperti mata pisau biasa (labu pisau).

Di dalam perjuangan Silat Cekak Ustaz Hanafi, Parang Lading dan Wali Jantan merupakan sebuah anugerah yang diberi kepada ahli-ahli tertentu oleh YM Guru Utama.

Wali Jantan bersarung

Wali Jantan

Wali Jantan & Parang Lading


0 Ulasan:

  © Ourblogtemplates.com Blogger templates 2008