<< Blog Kelas Latihan Silat Cekak Pusaka Hanafi USJ. *Bukan laman rasmi Silat Cekak:
<< pesan Guru : "Sebenar Guru ada Hakikat, Dikuat pula amalan Syariat, Ditambah pula ilmu Maarifat, Berpakaian pula dengan Isyarat."


<< e-mailkan artikel atau berita menarik ke warisanhanafi.usj@gmail.com

Pautkan berita terkini kami di blog/laman web anda

Silat Cekak Hanafi USJ [v2.1]

Grab this Headline AnimatorRabu, September 30, 2009

Hujah tentang Nabi Khidir a.s oleh Ustaz Abu Zulfiqar

Assalammualaikum warga CH !

Di dalam kebanyakkan ceramah dan cerita yang telah Tuan Guru sampaikan, pasti ramai di antara ahli-ahli pernah mendengar daripada GU tentang cerita mengenai seorang Nabi Allah yang bergelar Nabi Khidir a.s. Nabi yang menjadi guru kepada salah seorang Ulul Azmi, Nabi Musa a.s. Walaupun Nabi Musa a.s adalah seorang Nabi dan Rasul, namun baginda diperintahkan oleh Allah s.w.t untuk berguru dengan Nabi Khidir a.s yang bukan seorang rasul.

Di antara fakta mengenai Nabi Khidir a.s seperti diceritakan oleh GU adalah Nabi Khidir a.s juga dikenali sebagai "Rijallulghaib" yang bermaksud lelaki yang hilang. Sehingga kini dipercayai bahawa Nabi Khidir a.s masih lagi hidup dan bertugas, cuma tidak tahu dalam keadaan bagaimana dan di mana.

Di dalam video 4 siri di bawah ini, Ustaz Abu Zulfiqar menceritakan tentang Nabi Khidir a.s dan pendapat-pendapat masyarakat tentang keberadaan beliau, juga ada terselit satu huraian tentang amalan doa mandi silat seperti yang diamalkan oleh ahli-ahli SCH setelah tamat pembelajaran. Semoga kita semua mendapat sedikit manfaat daripada video ini. Selamat mendengar. (nak kata selamat mononton video tersebut takda gamba, :P)

Segerak Searah!


Part 1Part 2Part 3Part 4Tammat

0 Ulasan:

  © Ourblogtemplates.com Blogger templates 2008