<< Blog Kelas Latihan Silat Cekak Pusaka Hanafi USJ. *Bukan laman rasmi Silat Cekak:
<< pesan Guru : "Sebenar Guru ada Hakikat, Dikuat pula amalan Syariat, Ditambah pula ilmu Maarifat, Berpakaian pula dengan Isyarat."


<< e-mailkan artikel atau berita menarik ke warisanhanafi.usj@gmail.com

Pautkan berita terkini kami di blog/laman web anda

Silat Cekak Hanafi USJ [v2.1]

Grab this Headline AnimatorKhamis, Ogos 21, 2008

Ringkasan Persilatan

Silat Cekak Hanafi ialah sejenis silat bela diri yang benar-benar asli, bukannya sejenis silat permainan atau Silat Olahraga.

Silat Cekak Hanafi mempunyai kaedah-kaedah yang tetap dengan mempunyai buah-buah pukulan dan kunci-kunci tangkapan yang cukup dan kemas. Pergerakan dan sistem silat ini adalah berasaskan gerak geri semulajadi manusia yang berdasarkan fikiran yang sihat, jiwa yang tenang dan nyata kesesuaiannya dengan prinsip agama Islam.

Pelajarannya lebih menitikberatkan dari segi mempertahankan diri supaya terlatih dengan keberanian, bukan mengganas atau menceroboh. Hanya bila terpaksa demi keselamatan diri barulah Silat Cekak Hanafi menyerang.

Silat Cekak Hanafi menunggu serangan dengan berdiri lurus( berdiri sembahyang ) dan tidak mengelak ke kiri dan ke kanan bahkan mara ke hadapan di dalam gerak yang satu, makan gerak dalam gerak, sebab sebenarnya hakikat Silat Cekak Hanafi ialah Silat Gerak.

Yang paling istimewa dan ganjil sekali di dalam kaedah serangannya; dikala ia menyerang dan jika musuh mengelak, pasti kena dan sekiranya ditepis pula pasti dimakannya. Tambahan pula sambil menyerang ia dapat menangkap (Cekak menyerang, Cekak menangkap ).

Penuntut-penuntut menangkis pukulan dan tikaman senjata-senjata dengan tangan kosong sahaja. Matlamat Silat Cekak Hanafi ialah menangkis pukulan senjata-senjata sambil dapat merampas senjata lawan.

CIRI-CIRI PEMBELAJARAN

Silat Cekak Hanafi diajar secara berpakej dan diajar sehingga tamat. Dalam kaedah biasa, pakej sehingga tamat silat ini dapat disempurnakan di dalam tempoh 6 bulan. Tempoh ini boleh diselaraskan dengan keperluan sesuatu kelas seperti di sekolah- sekolah atau di pusat-pusat pengajian tinggi. Selapas tamat, penuntut -penuntut boleh meningkatkan kemahiran secara bersendirian atau mengikuti kelas-kelas kemahiran yang diadakan dari masa ke semasa.

Sebagai silat yang berasaskan gerakan seni, maka ia tidak memerlu dan tidak menekankan keperluan kekuatan dan tenaga luar biasa untuk mengalahkan musuh.

Kaedah pembelajaran bersistematik dan tidak menerukkan diri dan membolehkan penuntut mempertahankan diri walaupun di tempat-tempat yang sempit seperti di atas papan sekeping.


PANTANG LARANG

  • Tidak menderhaka kepada guru
  • Tidak menderhaka kepada ibu
  • Tidak menderhaka kepada bapa
  • Tidak bergaduh sesama ahli
  • Tidak mencaci silat melayu asli yang lain.

Buah-buah silat.

Terdapat 21 buah kesemuanya di dalam sistem pembelajaran Silat Cekak Hanafi. Kaedah asas dibahagi kepada 4 iaitu:

Kaedah A adalah diilhamkan daripada gerakan doa.Daripada kaedah doa ini maka lahirlah buah-buah pelajaran Silat Cekak Hanafi sebanyak 11 buah iaitu:

Buah Pertama,Buah Kilas Belakang,Buah Kidung Kiri,Buah Hentak,Buah Ali Patas Atas,Buah Ali Patah Sudah Pecahan Pertama,Buah Selendang,Buah Paras,Buah Keputusan Pasong Kemanga,Buah Luncur,Buah Siku Potong.

Kaedah B adalah diilhamkan dari gerakan Qiam dalam sembahyang.Daripada kaedah Qiam ini maka lahirlah buah-buah pelajaran Silat Cekak Hanafi sebanyak 5 buah iaitu:

Buah Keputusan Gayung Fatani,Buah Keputusan Sendeng Atas,Buah Kuntau Jatuh,Buah Gari,Buah Ali Patas Sudah Pecahan Kedua.

Kaedah C adalah diilhamkan dari gerakan rukuk dalam sembahyang.Daripada kaedah rukuk ini maka lahirlah buah-buah pelajaran Silat Cekak Hanafi sebanyak 3 iaitu:

Buah Kilas Hadapan,Buah Keputusan Terlak,Buah Keputusan Lintau

Kaedah D adalah diilhamkan oleh gerakan takbiratul ihram dalam sembahyang.Daripada gerakan itu maka lahirlah buah-buah pelajaran Silat Cekak hanafi sebanyak 1 iaitu:

Buah Hempok.


Share

0 Ulasan:

  © Ourblogtemplates.com Blogger templates 2008