<< Blog Kelas Latihan Silat Cekak Pusaka Hanafi USJ. *Bukan laman rasmi Silat Cekak:
<< pesan Guru : "Sebenar Guru ada Hakikat, Dikuat pula amalan Syariat, Ditambah pula ilmu Maarifat, Berpakaian pula dengan Isyarat."


<< e-mailkan artikel atau berita menarik ke warisanhanafi.usj@gmail.com

Pautkan berita terkini kami di blog/laman web anda

Silat Cekak Hanafi USJ [v2.1]

Grab this Headline AnimatorSabtu, Ogos 16, 2008

Sambutan Malam Nisfu Sya'aban

Assalamualaikum,

Malam Nisfu Sya'aban

Malam 15 Syaaban (16 Ogos 2008 selepas maghrib dah masuk malam nisfu sya'aban, kalau nak puasa sunat, pada esok nya, ahad 17 Ogos 2008) atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban adalah satu malam yang sunat dirayakan dalam syariat Islam kerana ia merupakan malam yang paling mustajab dan penuh rahmat.

Malam nisfu Syaaban ini sayugialah kita hidupkan dengan membaca Surah Yaasiin tiga kali selepas sembahyan fardhu Maghrib. Dan setiap kali lepas membaca Yaasiin akan dibaca doa.

Pada bacaan Yaasiin pertama diniatkan dengan
memohon panjang umur, pada bacaan kali kedua diniatkan dengan memohon agar dijauhkan dari bala dan pada bacaan ketiga diniatkan memohon murah rezeki yang halal.

Cara lain ialah menghidupkan malam nisfu Syaaban dengan berhimpun membaca zikir dan Al Quran.


Doa Malam Nisfu Syaaban.


Ertinya : Allahumma Ya Allah Ya Tuhan yang empunya kurniaan, dan tiada siapa mengurniakan kepada-Nya, ya Tuhan yang empunya kemuliaan dan kebesaran, ya Tuhan yang empunya kurniaan, tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya dalam wujud ini melainkan Tuhan hamba sahaja, tempat sandaran hamba-hamba Tuhan yang memohon perlindungan, dan tempat perlindungan hamba-hamba Tuhan, yang mohon keselamatan, dan tempat keselamatan hamba-hamba Tuhan yang di dalam ketakutan. Kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz, akan seorang yang celaka, maka hamba mohon akan hapuskan daripada hamba nama kecelakaan itu, dan mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba akan seorang yang berbahagia. Dan kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz akan seorang yang ditegah dari kebajikan, dan seorang yang disempitkan rezeki hamba, maka hamba mohon hapuskan tegahan itu daripada hamba, dan mudahkan rezeki hamba, dan hamba mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba, akan seorang yang berbahagia dan seorang yang ditaufikkan dengan kebajikan kerana bahawasanya Tuhan hamba telah berfirman dalam kitab yang telah Tuhan hamba turunkan (Al Quran) maksudnya : "Allah Taala menghapuskan apa yang Dia hendak hapuskan, dan Dia tetapkan apa yang Dia hendak tetapkan dalam suatu kitab dan di sisinya Loh Mahfudz."


Banyakkan berzikir taubat Nabi Yunus : Laa ila hailla anta subhaa naka innii kuntu minaz zholimiin


Yang bermaksud
: Tiada Tuhan yang sebenar-benarnya malainkan Engkau jua. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah dari golongan orang yang menzalimi diri sendiri.


Lahaula wala quwata illa billa hil aliyil adzhimm.


Dijemput semua ahli ahli SCH ke majlis sambutan Nisfu Sya'aban di rumah persatuan keramat KL pada 16 ogos 2008. Bermula di sana jam 7.15 mlm untuk solat jemaah maghrib bersama sama dan terus dengan bacaan yassin sebanyak 3 kali, Solat Isha' dan juga solat hajat. Berkemungkinan YM Guru Utama akan hadir untuk bersama sama meraikan malam yang mulia penuh berkat ini. Jumpa di sana.

0 Ulasan:

  © Ourblogtemplates.com Blogger templates 2008